Babymassage

Babymassage is een liefdevolle, vragende manier van masseren, waarbij je reageert op de signalen van je baby. Naast een ontspannen moment voor jullie samen, is babymassage ook goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby.

Goed voor je baby…

Aanraken is voor veel mensen, en zeker voor baby’s, een basisbehoefte. Een massage werkt bij baby’s vaak ontspannend, door het vrijkomen van oxytocine (een ‘gelukshormoon’). Maar er zijn nog meer voordelen:

• Beter slapen
• Minder huilen en onrustig zijn
• Minder last van darmkrampjes
• Betere doorbloeding en motoriek

…en ook goed voor jou

Het geven van babymassage is een fijne manier om tijd met elkaar door te brengen en je baby echt even al je aandacht te geven. Aanraken en masseren heeft een positieve invloed op de hechting tussen ouder en kind. En je wordt er zelf ook ontspannen van.

Over de babymassage

De babymassage die je bij mij leert is de ‘Shantala babymassage’. Deze vorm van masseren komt oorspronkelijk uit India. Een Franse arts, Frédérick Leboyer, zag daar hoe moeder Shantala haar zoon aandachtig masseerde tijdens de dagelijkse verzorging. Leboyer was hier zo van onder de indruk, dat hij – met haar toestemming – een studie maakte van de massagetechniek en deze wereldwijd introduceerde.

Tijdens de cursus leer je technieken om het hele lijfje van je baby volgens een vaste routine te masseren: buik, ledematen, rug en gezicht. Belangrijk daarbij is het herkennen van signalen van je baby en daarop reageren.
Oftewel: je leert luisteren met je hart, hoofd en handen. We oefenen dit uitgebreid en behandelen intussen verschillende thema’s, zoals bijvoorbeeld huilen, huilbaby, buikkrampjes, slaap, draagtechnieken, motorische ontwikkeling of andere onderwerpen waar je graag over wilt praten.
Inmiddels kun je ook een workshop speciaal gericht op technieken voor darmkrampjes volgen of een workshop slaap lekker massage.

Wanneer begin je ermee?

De cursus babymassage is vooral bedoeld voor ouders met een jonge baby, vanaf ongeveer 6 weken tot de leeftijd dat je baby gaat kruipen (meestal tussen 7 en 10 maanden).